Opiekacz do kanapek to must have każdego rodzica! Żadna bowiem zwykła kanapa nie zasmakuje naszym dzieciom tak, jak kanapka opieczona! W takich opieczonych kanapkach, między plastrami ulubionego żółtego sera, można ukryć absolutnie wszystko: od szyneczki, po warzywa. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, na co należy zwrócić uwagę, by kupić opiekacz na miarę naszych potrzeb i oczekiwań.
1. Obudowa
Obudowa opiekacza powinna być wykonana z jak najtrwalszych materiałów. Szybciej oczywiście zniszczy się plastik niż metal, który jest zdecydowanie bardziej odporny na działanie wysokich temperatur oraz uszkodzenia mechaniczne. Bardzo ważnym elementem urządzenia jest rączka – często ją dotykamy, ułatwia nam ona zamykanie i przenoszenia opiekacza – powinna więc być zrobiona z trwałych materiałów termoizolacyjnych (nie może się nagrzewać).
2. Powłoka
To najistotniejszy element urządzenia – to na powłoce będziemy bowiem układać kanapki. Powłoka powinna być wykonana z wysokiej jakości, bezpiecznych materiałów, które pozwolą na bezproblemowe przygotowywanie kanapek, bez przywierania jedzenia do powierzchni. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest teflon, który gwarantuje łatwość użytkowania: od opiekania, po utrzymanie go w czystości.
3. Moc i gabaryty
Opiekacz używany do przygotowywania kanapek dla domowników nie musi mieć ogromnej mocy – wystarczy urządzenie o mocy 700-800 W (w sprzedaży są opiekacze o mocy od 600 do 1300 W). Oczywiście im większa moc – tym szybciej przygotowane kanapki! Ważnym parametrem jest przestrzeń/miejsce na kanapki. Być może będziemy chcieli przygotować w opiekaczu coś więcej niż tylko wersję podstawową składającą się z dwóch kromek chleba i plastra sera – wówczas powinniśmy wziąć pod uwagę, czy między płytami grzewczymi jest odpowiednia przestrzeń, a urządzenie wyposażone jest w elastyczne zawiasy.
4. Pozostałe parametry
Już prawie wybraliśmy opiekacz idealny? Zwróćmy uwagę na dodatkowe parametry, które mogą nam pomóc podjąć ostateczną decyzję. Opiekacz może być wyposażony w dodatkowe funkcje, takie jak: grillowanie mięsa, czy robienie gofrów. Funkcjonalnym rozwiązaniem jest możliwość regulowania mocy i temperatury używanej podczas pracy urządzenia (wówczas będziemy mogli w razie potrzeby przyspieszyć proces opiekania lub odpowiednio go wydłużyć).