Nikt nie lubi powrotów z wakacji, choć wszędzie dobrze, ale w domu… wiadomo! Warto więc dołożyć wszelkich starań, by ów powrót był bezpieczny, przyjemny i… smaczny! Pamiętajmy o robieniu regularnych przerw, które zdecydowanie poprawiają jakość podróży i pozytywnie wpływają na bezpieczeństwo. Gdzie się zatrzymywać? Tam gdzie parkingi są pełne, toalety czyste, a menu krótkie… Oto kilka smacznych przykładów.
- „Potargana Chałupa” w Nartach (Włocławek – Łódź, droga krajowa nr 1). „Potargana Chałupa” przyjmuje gości 24 godziny na dobę. Zjemy tu pożywne śniadanie (m.in. jajka, naleśniki i tosty), a także sycący obiady oraz pyszną kolację. Możemy wybierać pomiędzy tradycyjnymi polskimi daniami, przysmakami z grilla usytuowanego w Sali biesiadnej, a oryginalną włoską pizzą. W „Potarganej Chałupie” niepodzielnie rządzi góralski styl, hej!.
- „Austeria Ostatni Zajazd” w Rychnowie (Warszawa – Gdańsk, droga krajowa nr 7). Austeria zaskoczy nas sielskim wnętrzem oraz ładnie, pomysłowo i funkcjonalnie urządzonym terenem wokół restauracji. Na małych podróżników czeka tu nie lada atrakcja – Folwark Zwierzęcy. Pyszne jedzenie podaje ekspresowa i profesjonalna obsługa, a porcje są na tyle duże i sycące, by zaspokoić nawet wielki głód.
- „Karczma BIDA” w Bolesławcu koło Olkusza (Wrocław – Katowice – Kraków – Tarnów – Rzeszów, droga krajowa nr 94). O Karczmie BIDA można wiele powiedzieć, ale z pewnością nie to, że jest… bidna. Urządzona z przepychem w góralskim klimacie. Na gości czekają bardzo duże porcje pysznego, świeżego jedzenia, m.in.: rolada śląska, pierogi z cielęciną w sosie kurkowym, polędwiczki w sosie borowikowym i cielęcina w sosie jałowcowym.
- „Krakowiacy i Górale” w Krzyszkowicach (Kraków – Zakopane, droga krajowa nr 7). „Krakowiacy i Górale” to kompleks gastronomiczno – hotelowy, w którym z powodzeniem dokonano mariażu tradycji krakowskich z tymi rodem z Podhala. Posilimy się tutaj potrawami przygotowanymi zgodnie z góralskimi recepturami, a jedzenie w zdecydowanej większości przygotowane z własnych półproduktów (m.in. jajek i mięsa). Goście restauracji polecają szczególnie: ćwiartkę gęsi wiejskiej z kopytkami, szaszłyki z indyka, kwaśnicę na gęsinie oraz jedyne w swoim rodzaju golonki.
Szerokiej i smacznej drogi!