Wino winu nierówne

Wino pite w niewielkich ilościach może być doskonałym dodatkiem do eleganckiej kolacji, również tej we dwoje

Spis treści

Wino pite w niewielkich ilościach może być doskonałym dodatkiem do eleganckiej kolacji, również tej we dwoje

Wino to jeden z najpopularniejszych trunków, którego wyjątkowym smakiem zachwycano się już w starożytności. Dobre wino to wino najwyższej jakości, wyprodukowane zgodnie z określonymi procedurami i dbałością o każdy etap jego powstawania. Jaki rodzaj wina jest najzdrowszy? O czym należy pamiętać sięgając po jakikolwiek alkohol?

Czym jest wino i jakie są jego rodzaje?

Wino to trunek alkoholowy (zawartość alkoholu etylowego mieści się zazwyczaj w granicach 9-18%), który powstaje z winogron. Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że na rynku dostępne są wina czerwone, różowe i białe oraz wina wytrawne, półwytrwane, słodkie i półsłodkie, ale… czym one się różnią?

  • Wino białe czy czerwone? Oba powstają z winogron, przy czym tylko do produkcji czerwonego i różowego wina używa się owoców se skórkamiwino czerwone – wino najwyższej jakości; wytwarzane jest z winogron gniecionych razem ze skórkami; proces macerowania winogron powinien trwać minimum kilka tygodni (od długości trwania tego procesu zależy ostateczny smak wina – jeżeli będzie wystarczająco długi, drożdże zdążą przefermentować cały cukier z winogron i uzyskamy w ten sposób wino wytrawne);
  • wino różowe – wino, które podobnie jak wino czerwone powstaje z winogron wraz ze skórkami, w przypadku tego wina maceracja jest znacznie krótsza i trwa najczęściej kilkanaście godzin; wino różowe jest najczęściej winem słodkim lub półsłodkim;
  • wino białe – najmniej wartościowe z winnych trunków, bo uzyskiwane z soku wyciśniętego z miąższu winogron bez skórek.

Lampa wina, czyli około 120 ml trunku dostarcza 100-120 kcal i żadnych innych składników odżywczych – można więc śmiało powiedzieć, że to doskonały przykład tzw pustych kalorii. Wino w 90% składa się z wody, a pozostała część to przede wszystkim alkohol etylowy oraz niewielkie ilości kwasów organicznych, aldehydów, estrów i cukru oraz śladowe ilości makro i mikroelementów, które pochodzą z winogron.

Pamiętajmy o bezwzględnym zakazie spożywania alkoholu przez osoby niepełnoletnie i kobiety w ciążyWino – ma działanie prozdrowotne, czy szkodzi?

Prowadzone są liczne badania nad prozdrowotnymi właściwościami przysłowiowej lampki wina do kolacji. Zanim jednak przyjrzymy się jego zaletom – warto mocno podkreślić ryzyko związane z piciem alkoholu. Każdy alkohol (nawet najwyższej jakości wino!) może szkodzić zdrowiu człowieka, m.in. zwiększając ryzyko choroby wątroby (przede wszystkim marskości, ale również nowotworu), ale również upośledzając zdolność „trzeźwej” oceny rozmaitych sytuacji (w tym tych na drodze, jak i społecznych). Jego spożywanie jest zakazane dla osób poniżej 18. roku życia oraz zdecydowanie nie zalecany kobietom w ciąży.

Powiązane artykuły