Wielkanoc w odświeżonym stylu – nowy sposób na świąteczne dania

przepis

Wielkanoc to święta bardzo tradycyjne: rodzinne święcenie koszyczka, wspólne śniadanie, na którym królują jajka, a potem świąteczny obiad z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy i zaserwować świąteczne must have w nowej formie?

Jajko musi być!

Nie ma Wielkanocy bez jajek: w koszyczku, w zupie, w cieście czy jako przekąska. Dwa dni Świąt z menu po brzegi wypełnionym tymi cennymi źródłami białka. Co zrobić, by jednak nie przejadły nam się jajka? W tym okresie królują na stole w wersji ugotowanej na twardo, czasem wypełnione farszem i okraszone majonezem. A co powiecie na to, żeby je upiec? Przygotuj tartę z jajkami i zaskocz rodzinę ich nowoczesną formą podania.

Tarta wielkanocna z jajkami

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła ekstra Mazurski Smak
  • 1 duże jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki suszonego majeranku

Nadzienie:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 surowe jajka
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %
  • 50 ml śmietany 12 % Mazurski Smak
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je, a następnie przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.

W międzyczasie przygotowujemy farsz: kroimy dymkę w plasterki. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mieloną paprykę i pokrojona dymkę, wszystko dokładnie mieszamy.

Przekładamy masę jajeczno-śmietanową na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 35 minut. Przed podaniem kawałki tarty możemy udekorować łyżeczką majonezu i świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Słodkości do święconki

Co powinno znaleźć się w Wielkanocnym koszyczku? Oczywiście: chleb, sól i pieprz, baranek, wędlina, jajko i ciasto. To ostatnie to stosunkowo młody zwyczaj, który jest symbolem umiejętności i doskonałości. Dlatego najlepiej, by był to domowy wypiek. Zamiast tradycyjnej wielkanocnej baby, przygotujcie do święconki pyszne i efektowne mini serniczki. To bardzo proste!

Mini serniczki do koszyczka

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 50 g masła ekstra Łaciate
  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
  • 50 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36 %
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g
  • 100 g białego cukru
  • 2 średnie jajka
  • kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie: Herbatniki kruszymy lub drobno mielimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i zagniatamy z herbatnikami. Przekładamy ciasto do formy na muffinki i ugniatamy za pomocą łyżeczki, wyrównując powierzchnię. Do miski przekładamy ser twarogowy, dodajemy budyń (proszek), cukier i wbijamy 2 jajka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, a następnie mieszamy (już bez miksowania) z masą serową. Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch.

Rozgrzewamy piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu), na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Dzięki unoszącej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne. Serniczki wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy serniczków, póki piekarnik nie ostygnie. Zimne serniczki wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki.

Przed podaniem możemy udekorować np. kolorowymi jajeczkami.

Tradycyjna kiełbaska, ale zapiekana

Zamiast całe Święta jeść gotowaną białą kiełbasę z żurku, spróbujcie przyrządzić ją w piekarniku i to zapiekane w cieście. To znakomita propozycja na świąteczny obiad lub kolację. Wasi goście będą z pewnością zaskoczeni!

Białe kiełbaski zapiekane w cieście

Składniki:

  • 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 małe białe surowe kiełbaski
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.

Odpowiedz