Myślisz: przekąska – chrupiesz: orzeszki. Orzeszki to bezapelacyjnie najpopularniejsza wśród zdrowych przekąsek. Do tego wygodnie podana i opakowana, w licznych smakach i wersjach do wyboru. Zawsze, gdy wydaje mi się, że już niczego nowego nie można w tej materii wymyśleć – na sklepowych półkach pojawia się nowa odsłona orzeszków. Najbardziej znane są oczywiście te solone, które można również dostać w wersji light: z mniejszą ilością soli i tłuszczu. Pyszne są zarówno te na słodko (np. w chrupiącej karmelowej polewie), jak i te na ostro (przyprawiane m.in. papryką).
Moje najnowsze odkrycie to orzeszki z pieca – poddane podwójnemu prażeniu, ale bez dodatku tłuszczu. Zdrowe i nie brudzące rąk! Orzeszki pieczone? Oto one:
Orzeszki obsypane papryką to smaczna i zdrowa alternatywa dla paprykowych chipsów.
Wielbiciele słodkości mogą delektować się orzeszkami skąpanymi w… miodzie.
Orzeszki idealne dla osób o szczególnych potrzebach. m.in. tych dbających o linię – bez soli i innych dodatków.