Prozdrowotne właściwości wina

Wino do kolacji to zwyczaj popularny zwłaszcza wśród Francuzów, którzy rzadziej umierają z powodu chorób układu krążenia

Spis treści

Wino do kolacji to zwyczaj popularny zwłaszcza wśród Francuzów, którzy rzadziej umierają z powodu chorób układu krążenia

Większość z nas spotkała się zapewne z poglądem, że lampka wina do kolacji to doskonały dla naszego zdrowia pomysł. Owszem, wino ma kilka prozdrowotnych właściwości, ale równocześnie, jak każdy alkohol spożywany regularnie i w większych ilościach, może prowadzić do chorób wątroby oraz uzależnienia. Dzisiaj jednak weźmy pod lupę zalety spożywania niewielkich ilości doskonałej jakości wina. 

Jakie właściwości prozdrowotne może mieć wino?

  • Dzięki skórce z winogron - czerwone wino jest bogate m.in w przeciwutleniacze takie jak resweratrolgwarancja długowieczności? – holenderscy naukowcy badali wpływ regularnego spożywania niewielkich dawek alkoholu (2 g!) na długość życia mężczyzn, po 40 latach odnotowali, że życie mężczyzn przyjmujących alkohol w takiej dawce było średnio o 2 lata dłuższe, a w przypadkach, w których alkoholem tym było wino – nawet o 5 lat; naukowcy przypisują to resweratrolowi (składnik wina pochodzący ze skórek winogron), który jest silnym przeciwutleniaczem i może spowalniać procesy starzenia się ludzkiego organizmu;
  • poprawienie krążenia i obniżenie poziomu cholesterolu – wino (jak każdy alkohol) rozszerza naczynia krwionośne, ponadto jest bogate we flawonoidy, które chronią śródbłonek naczyń krwionośnych przed uszkodzeniami oraz procyjanidyny, które hamują procesy przekształcania się cholesterolu w jego twardą postać i odkładania się jej w naczyniach krwionośnych;
  • usprawnienie pracy mózgu i poprawa pamięci – mózg może pracować efektywniej, bo rozszerzone naczynia krwionośne sprawiają, że jest lepiej odżywiony, ponadto resweratrol ma pozytywny wpływ na pamięć krótkotrwałą;
  • poprawa trawienia – wino zwiększa produkcję enzymów trawiennych oraz wydzieliny wątroby nazywanej żółcią, umożliwia to szybsze trawienie pokarmu, w tym tłuszczy (w ich trawieniu bierze udział żółć); dzięki wspomnianym już rozszerzonym naczyniom krwionośnym – substancje odżywcze pozyskane  jedzenia szybciej mogą trafić do komórek całego organizmu;
  • Win to z pewnością doskonały pomysł na elegancki prezent i trunek, na który bezpiecznie możemy sobie pozwolić podczas świętowania jakiś wyjątkowych okazji (oczywiście w umiarkowanych ilościach!)ochrona przed próchnicą – przeciwutleniacze znajdujące się w czerwonym winie mogą spowalniać namnażanie się i rozwój bakterii w jamie ustnej (warto tu jednak zaznaczyć, że czerwone wino może równocześnie powodować powstawanie nieestetycznych przebarwień na szkliwie zębów).

Narodem, który słynie z delektowania się winem do kolacji są Francuzi, którzy równocześnie są narodem zdecydowanie rzadziej (np. w porównaniu z Amerykanami aż trzykrotnie rzadziej!) zapadającym na śmiertelne choroby układu krążenia.

 

Powiązane artykuły