Tak, wiem. Smażone jest niezdrowe i lepiej piec lub dusić, albo gotować! Nie dajmy się jednak zwariować i raz na jakiś czas… po prostu coś sobie usmażmy! Jeśli zaś nasza patelnia jest patelnią z prawdziwego (i najnowszego!) zdarzenia – bezpiecznie i bez wyrzutów sumienia usmażymy sobie na niej absolutnie wszystko, na absurdalnie wręcz niewielkiej ilości tłuszczu. Szukacie smażonych inspiracji na zimne i ponure jesienne wieczory? Oto one!
Po pierwsze: patelnia
Patelnia wchodzi w skład większości zestawów naczyń do gotowania. Warto się jej dokładnie i krytycznie przyjrzeć, bo będzie jednym z najbardziej eksploatowanych elementów. Do tego eksploatacja będzie różnorodna, bo gdzie jak nie na patelni właśnie przygotujemy słodkie naleśniki i racuchy, placki ziemniaczane, kotlety różnego rodzaju, jajka sadzone, jajecznicę, kiełbasę… Dobra patelnia to patelnia ze stali nierdzewnej, z powłoką zapobiegającą przywieraniu potraw, odpowiednio wyważona i wyprofilowana, z długim uchwytem nie przewodzącym ciepła oraz funkcjonalnym wskaźnikiem temperatury Thermo-Spot. Patelnia powinna być dobrana do technologii urządzenia do gotowania, którym dysponujemy (płyta indukcyjna lub kuchenka gazowa).
Smażymy!
Patelnia gotowa? No to smażymy! Poniżej znajdziecie kilka pysznych propozycji, które świetnie sprawdzą się w roli doskonałych śniadań, lekkich obiadów, sycących kolacji lub po prostu imprezowych przekąsek.
- smażone filety z kurczaka – im cieniej pokroimy mięso, tym szybciej będzie ono gotowe; mięso drobiowe to doskonała baza rozmaitych dań, bo świetnie komponuje się z większością warzyw i owoców (tak, owoców również!); możemy przygotować smażonego fileta z kurczaka w rajskim wydaniu, czyli z… jabłkami (owoce wystarczy umyć, a następnie pokroić w cienkie plastry, po czym podsmażyć razem z mięsem);
- smażone warzywa solo – jeśli ma być lekko, smacznie i na ciepło wrzućmy na patelnię ulubione warzywa; czas przygotowania potrawy zależeć będzie od wielkości, twardości i zwartości wybranego warzywa oraz efektu kulinarnego, który chcemy uzyskać; doskonała w smażonym wydaniu jest np. cukinia, którą wystarczy pokroić w plastry, doprawić wedle uznania (świetnie komponuje się z czosnkiem, pieprzem i ziołami) i usmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu;
- smażone ryby – ryby to porcja zdrowego białka, o której warto pamiętać w codziennym menu – usmażone z wybranymi przyprawami z pewnością sprawdzą się w roli zdrowego obiadu.