Tłuszcze stanowią istotny element diety każdego człowieka. Są wartościowym składnikiem odżywczym oraz źródłem cennych witamin. Wśród najpopularniejszych olejów, możemy wyróżnić olej rzepakowy. Czy jest on zdrowy i dlaczego warto mieć go w domu?
Jak powstaje olej rzepakowy?
Rzepak jest bardzo wartościową rośliną. W związku z tym, aby nadawał się on do produkcji oleju, musi posiadać odpowiednie warunki wzrostu. Zdrowy rzepak, można zebrać i poddać procesowi produkcji oleju.
Produkcja oleju rzepakowego składa się z kilku istotny etapów. Przede wszystkim producenci oleju rzepakowego muszą zadbać o dokładną selekcję roślin, tak by wykorzystać rzepak dokładnie wysuszony i oczyszczony. Przed rozpoczęciem tłoczenia, należy oczyścić jasne nasiona rzepaku, z ciemnych okryw. Jest to istotny etap, który ma znaczenie dla całej produkcji.
Gdy rzepak zostanie właściwie przygotowany, następuje jego tłoczenie. Do pozyskania oleju wykorzystuje się specjalne maszyny, które wydobywają wartościowe substancje z roślinny. Z pomocą pras otrzymuje się surowy olej, który zostaje poddany oczyszczeniu, czyli rafinacji.
Czy olej rzepakowy jest zdrowy?
Dostarczenie naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych, to podstawa dla prawidłowego funkcjonowania. Olej rzepakowy, znajduje się w czołówce najzdrowszych olejów spożywczych. Jego właściwości sprawiają, że jest to olej uniwersalny, doskonały do użytku na zimno i ciepło. Olej rzepakowy to bogate źródło witaminy E oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas omega-3. Warto więc mieć olej rzepakowy w swojej kuchni. Wybierając sprawdzonych sprzedawców, takich jak Hurtownie oleju spożywczego ERJOX, będziemy mieć pewność co do jakości produktu i jego wartości odżywczych.
Jaki olej rzepakowy warto wybrać?
Ze względu na prozdrowotne właściwości, najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy poddany rafinacji. Dodatkowe oczyszczenie oleju usuwa zanieczyszczenia i zwiększa jego przyswajalność. Co więcej, proces rafinacji dodatkowo wydłuża stabilność produktu. Dzięki temu olej rzepakowy rafinowany ma znacznie dłuższą datę zdatności. Wybierając olej rzepakowy, warto kierować się jakością i prostym składem. Czysty olej rzepakowy to doskonałe źródło walorów smakowych oraz odżywczych.