Zmywarka jest jednym z urządzeń, które w znaczący sposób ułatwiają dbanie o czystość w kuchni. Lśniące talerze i sztućce bez potrzeby ręcznego mycia – takiego efektu oczekujesz otwierając urządzenie po skończonej pracy. Bywa jednak, że stopień czystości wyjętych naczyń pozostawia wiele do życzenia. Niedoczyszczone plamy z gęstych potraw, drobne resztki jedzenia i zalegająca w kubkach brudna woda – to tylko niektóre przykre niespodzianki, które budzą irytację. Czy oznacza to, że Twoje urządzenie się psuje lub jest niskiej jakości? Niekoniecznie. Wielu użytkowników popełnia błędy podczas użytkowania zmywarki, które mają katastrofalny wpływ na czystość naczyń. Sprawdź, jak ich uniknąć!
Właściwe ustawienie naczyń w zmywarce
Prawidłowe rozmieszczenie naczyń i sztućców w komorze zmywarki ma kluczowy wpływ na ich dokładne umycie. Ważną zasadą jest pozostawienie przestrzeni dla cyrkulującej wody, aby miała ona swobodny dostęp do całej powierzchni brudnych naczyń.
Oto kilka wskazówek, które mogą w tym pomóc:
- duże naczynia, garnki i miski należy umieścić w dolnym koszu zmywarki, gdzie ciśnienie wody jest większe,
- talerze i talerzyki wkładaj w przeznaczone dla nich przegródki – w ten sposób zapewnisz im stabilność i odpowiednią odległość,
- miski, szklanki i kubki zawsze stawiaj dnem do góry, w przeciwnym wypadku zgromadzi się w nich woda,
- sztućce powinny być umieszczone w specjalnym koszyku lub górnej szufladzie zmywarki – nigdy luzem.
Przed uruchomieniem zmywarki zawsze warto sprawdzić czy obracające się pokrętło nie będzie zahaczało o wysokie naczynia, zmieniając ich położenie.
Czy należy płukać naczynia przed zmywaniem?
Warto zweryfikować popularny mit o tym, że przed włożeniem do zmywarki naczynia należy opłukać. Jest to tylko częściowa prawda: przed zmywaniem należy usunąć stałe resztki jedzenia, których nie rozpuści ciepła woda z detergentami. Należą do nich m.in. fusy, pestki, orzechy, kości oraz duże kawałki mięsa i warzyw. Wszystkie inne zabrudzenia, na przykład w formie gęstego sosu zostaną usunięte w komorze zmywarki. Warto jednak pamiętać aby odpowiednio dobrać program do stopnia zabrudzeń. W przypadku mocno zabrudzonych, tłustych naczyń i garnków ustaw temperaturę zmywania na co najmniej 60ºC.
Jakich jeszcze błędów warto unikać?
Zmywarka zadba o czystość większości używanych na co dzień naczyń, jednak są też takie, które lepiej zmywać w tradycyjny sposób. Ręcznie zdobiona ceramika, kryształowe kieliszki, a także sztućce i naczynia z drewna mogą ulec zniszczeniu w jej komorze, dlatego lepiej myć je w ręku. Potrzebujesz większej ilości konkretnych przykładów? Tutaj przeczytasz jakie są najczęstsze błędy, jakie popełniamy podczas mycia naczyń w zmywarce. Z całą pewnością warto pamiętać o tym, aby regularnie dbać o urządzenie i starannie czyścić jego ruchome elementy. W dolnej części komory znajduje się filtr, o którym wiele osób przypomina sobie dopiero, gdy jest zapchany. Tymczasem regularne usuwanie z niego resztek jedzenia pozwoli uniknąć poważnych awarii – zaglądaj tam co 2-3 tygodnie. Warto również pamiętać o tym, że sama komora zmywarki wymaga mycia specjalnymi detergentami. W każdej drogerii kupisz tabletki przeznaczone do czyszczenia zmywarki, które należy zastosować wraz ze specjalnym programem przeznaczonym do autoczyszczenia.
Niezależnie od tego, jakiej marki sprzęt wybrałeś do swojej kuchni, masz duży wpływ na długość i jakość jego użytkowania. Warto stosować się do prostych zasad, aby za każdym razem wyjmować ze zmywarki czyste i lśniące naczynia – bez powtórek.