Wbrew powszechnym opiniom na smak alkoholu wpływa nie tylko sposób w jaki został wyprodukowany, ale również to, w czym go spożywamy. Sprawdź, ile wiesz na ten temat.
Do piwa nie tylko kufel
To prawda. Najwyborniej smakuje piwo serwowane w specjalnym naczyniu o nazwie pokal, którego zadaniem jest podkreślenie klarowności napoju oaz jego barwa. Serwuje się w nich głównie pilznery, lagery oraz koźlaki.
Jak brandy to tylko w pękatym kieliszku
Jego konstrukcja została tak pomyślana, aby trzymając go za czaszę rozgrzewać w dłoni nalany trunek. Dzięki temu lepiej uwalnia się jego aromat i intensywniejszy smak.
Jak szampan to… flet
Oczywiście nie chodzi tu o instrument, a o kieliszek z charakterystycznym zwężeniem ku górze i długiej nóżce. Dzięki temu trunek nie ma szans na ogrzanie się od naszej dłoni, a bąbelki tak szybko z niego nie uciekną.
Wino lubi cienkie szkło
W zależności od gatunku tego alkoholu stosuje się:
- kieliszki na krótkiej nóżce z dużą czaszą zwężającą się ku górze – wina czerwone;
- kieliszki z dużą czaszą na bardzo długiej nóżce – burgundy;
- kieliszki kształtem przypominające kwiat tulipana – wina białe.
Drinki kochają nie tylko szklanki
Otóż to. Tzw. short drinki (przygotowywane z mieszanek różnych alkoholi) smakują najlepiej w…. kieliszkach z szeroką czaszą i niezbyt wysoką nóżką. Długie i proste szklanki przeznaczone są na tzw. long drinki (czyli te klasyczne z kostkami lodu).
Oczywiście możesz podać ulubione trunki w klasycznych naczyniach, czy takich, w których zawsze je pijasz, ale … wykorzystaj wiedzę z artykułu na najbliższej imprezie i sprawdź reakcje gości… 🙂
źródło: Men’s Health 07/2018