Kurczaki – jak wybierać drób?

Kurczaki to źródło pełnowartościowego białka w diecie człowieka

Spis treści

Kurczaki to źródło pełnowartościowego białka w diecie człowieka

Kurczaki to najczęściej zjadani przedstawiciele drobiowej rodziny, głównie ze względu na ich cenę i dostępność. Coraz częściej jednak kurczaki są świadomym wyborem konsumentów, którzy już wiedzą jak wybierać drób, na jakie jego cechy i parametry wracać uwagę. A Wy wiecie?

Jakie walory odżywcze mają kurczaki?

Dlaczego mięso z kurczaka jest takie dobre? Przede wszystkim ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Ponadto kurczaki posiadają niewielką ilość tłuszczu, który dodatkowo umiejscowiony jest przed wszystkim pod skórą – można go więc łatwo oddzielić od mięsa.

Mięso z kurczaka to bogate źródło łatwo przyswajalnego białka, ale też minerałów i witamin z grupy BKurczaki są źródłem:

  • 120 kcal na każde 100 gram mięsa;
  • 22 gram białka;
  • 4 gram tłuszczu (w większości zgromadzonego pod skórą);
  • nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • minerałów, m.in. takich ja: cynk, magnez, potas;
  • witamin z grupy B (to witaminy odpowiedzialne za wzmacnianie układu odpornościowego oraz optymalizację poboru energii z pożywienia).

Na co zwracać uwagę wybierając kurczaka?

Najzdrowsze kurczaki to kurczaki ekologiczne i zagrodowe, które mają dostęp do wolnego wybiegu i doskonałej jakości karmyWiemy już, jakie wartości odżywcze ma kurczak. Należy mieć jednak świadomość, że kurczak kurczakowi nierówny. Jak wybrać mięso, które będzie wartościowe i zdrowe? Powinniśmy wziąć pod przysłowiową lupę standardy hodowli kurcząt. Istotna jest długość okresu hodowli kurczaka – optymalny czas to około 80 dni (tyle hodowane są kurczaki ekologiczne). Dla porównania – kurczaki przemysłowe hodowane są ponad dwa razy krócej (najczęściej około 30 dni). Ważny jest również dostęp do wolnego wybiegu oraz wysokiej jakości karmy – najlepsza jest karma roślinna, bez GMO, antybiotyków oraz sztucznych substancji. Doskonałe warunki hodowlane mają również kurczaki zagrodowe, które hodowane są około 60 dni, mają swobodny dostęp do wolnego wybiegu (co dodatkowo istotne – na najczystszych ekologicznie terenach Polski, czyli na Podlasiu) oraz najwyższej jakości karmy. Kurczaki ekologiczne i zagrodowe to gwarancja świetnego smaku mięsa, które będzie równomiernie umięśnione i optymalnie otłuszczone (w zdecydowanie mniejszym stopniu niż w przypadku kurczaków przemysłowych).

Mięso z kurczaka można poddawać dowolnej obróbce termicznej i w każdym wydaniu będzie równie smaczne. Dzięki swoje neutralności – możemy je przyrządzać zarówno na słodko, jak i ostro, w ziołach oraz innych, dowolnie skomponowanych mieszankach przypraw.

Powiązane artykuły