Jakie wartości odżywcze kryje w sobie mięso?

wartosci odzywcze miesa

Spis treści

Mimo tego, że obecnie popularne są diety wegańskie i wegetariańskie, wiele osób nadal sięga po wyroby mięsne. Jak wiadomo, nie powinno się jeść ich zbyt dużo, jednak produkty wysokiej jakości mają w sobie wartości odżywcze, które pozytywnie wpływają na organizm. Jakie witaminy i minerały można zatem znaleźć w mięsie? Czytaj dalej, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na ten temat.

Czy mięso jest zdrowe?

Jeśli chodzi o mięso, podobnie jak w przypadku innych produktów żywnościowych, kluczowa jest ilość, którą się spożywa. Dieta powinna być zbilansowana i zawierać elementy z różnych grup w odpowiednich proporcjach. Jeśli chodzi o minerały, mięso dostarcza zatem przede wszystkim białko, żelazo i cynk. Można w nim też znaleźć witaminy z grupy B, wpływające przede wszystkim na prawidłową pracę układu nerwowego. Wyroby mięsne są dobrym źródłem tych składników odżywczych. Należy zdawać sobie jednak sprawę z tego, że niektóre produkty spożywane w dużych ilościach mogą przynieść więcej szkody niż pożytku. Tak jest na przykład w przypadku wołowiny, wieprzowiny oraz innych rodzajów czerwonego mięsa. Klucz do sukcesu to równowaga – z wędlin i kiełbas można czerpać składniki odżywcze, o ile spożywa się je w odpowiednich ilościach.

Jakie mięso wybierać?

Aby jedzenie produktów mięsnych przynosiło korzyści, trzeba pamiętać o kilku czynnikach. Dotyczą one zarówno rodzaju wyrobów, jak i ich jakości. Najlepiej wybierać mięso białe. Zalicza się do niego między innymi kurczaki, kaczki, indyki i inne ptaki, a także na przykład króliki. Kolejną kwestią jest pozyskiwanie produktów z zaufanych sklepów mięsnych. Starogard Gdański to przykład miasta, gdzie można je znaleźć. Niestety wyroby dostępne w marketach nie zawsze cechują się wysoką jakością, co można stwierdzić nawet po ich kolorze i zapachu. Wiele zależy między innymi od sposobu hodowli zwierząt przeznaczonych na ubój. Niektórzy producenci decydują się również na wstrzykiwanie do swoich produktów wody, często zawierającej szkodliwe substancje. Celem tego zabiegu jest zwiększenie masy  wyrobów. Mięso może wzbogacać dietę, ale pod warunkiem, że cechuje się wysoką jakością. Z tego powodu warto się w nie zaopatrywać u zaufanych dostawców. Ich produkty będą również bardziej aromatyczne i po prostu smaczniejsze.

Powiązane artykuły