Sezon grillowy w pełni. Teoretycznie każdy kto miał kupić sobie grilla – już to zrobił. Praktycznie zaś to idealny moment na wymianę wysłużonego sprzętu lub zainwestowanie w nowy. W marketach trwa bowiem letnia wyprzedaż i wszystko co ma związek z letnim okupowaniem ogrodów i ogródków (np. meble ogrodowe) oraz konsumpcją na świeżym powietrzu – można kupić w atrakcyjnych, obniżonych cenach. Zanim jednak pobiegniemy do sklepu celem zafundowania sobie nowej maszynerii do pieczenia – zróbmy krótki przegląd grillowy.
Rozmiar ma znaczenie
Wybierając grilla weźmy pod uwagę liczbę osób, które najczęściej będą z niego korzystały. Jeżeli jadamy w niewielkim gronie najbliższych osób – wystarczy nam mały okrągły grill. Jeśli jednak zwykliśmy delektować się grillowanymi potrawami w szerokim gronie przyjaciół – zainwestujmy w coś większego. Możemy wybrać grill okrągły lub prostokątny, z dodatkowymi „półkami” idealnymi do podgrzewania lub podtrzymywania temperatury już gotowych potraw. Istnieją również miniaturowe grille, których możemy użyć na balkonie lub niewielkim tarasie (pod warunkiem, że wspólnota mieszkaniowa zezwala na takie praktyki). A może grill w wersji de lux? Niezwykle efektowne i efektywne połączenie stołu i grilla. Miejsca, ani jedzenia nie zabraknie dla nikogo…
Na ogniu, czy na gazie?
Wybierając odpowiednią dla nas maszynerię grillującą musimy również zdecydować się na rodzaj „paliwa”. Jeżeli zależy nam na tradycyjnym, aromatycznym dymie – wybierzmy grill opalanego węglem, brykietem lub drewnem. Nowoczesny sposób na przygotowywanie potraw w zdecydowanie szybszym tempie zagwarantuje nam grill gazowy (oszczędzamy czas, który tradycyjny grill potrzebuje na rozpalenie się).
Niezbędne akcesoria
Wybrawszy grill nie zapomnijmy o dobraniu doń odpowiednich akcesoriów, które pozwolą nam utrzymać urządzenie w czystości i dobrym stanie przez kilka lub kilkanaście sezonów.