Długie weekendy to ponoć nasza polska specjalność. Specjalistami jesteśmy również w grillowaniu i z niekłamaną przyjemnością łączymy te dwie sprawy. Nawet jeśli pada i pogoda za oknem do grillowania nie nastraja! Odczarowujemy ponurą aurę sięgając po sprawdzone przepisy na pyszne i sycące dania z grilla oraz urozmaicając sobie grill time kulinarnymi nowinkami prosto z rusztu. Szukacie inspirujących pomysłów na niezwykłe przekąski przygotowane nad ogniem? Ja również szukałam i… znalazłam! Częstujcie się!
Oryginalne przekąski z grilla:
- ser typu camembert – to najszybsza i zarazem jedna z najbardziej wyrazistych smakowo przekąsek, ser zawsze grillujemy w całości, bo jego wnętrze robi się płynne, nie musimy go niczym doprawiać; podajemy na talerzyku w towarzystwie zwykłych grzanek;
owocowe szaszłyki – słodka alternatywa dla tradycyjnych szaszłyków z mięsem i cebulą; świetnie sprawdzi się w roli oryginalnego deseru lub dania głównego dla wegetarian;
- warzywne szaszłyki – na patyczki nabijamy ulubione warzywa, możemy również przygotować szaszłyki w wersjo mono, czyli np. z samych pomidorów lub wyłącznie z papryki, świetnie będą wyglądały szaszłyki z pomidorów koktajlowych w różnych kolorach;
- awokado – wystarczy przekroić owoc na pół i usunąć pestkę, zagłębienie po pestce można wypełnić np. pokrojonymi pomidorami, papryką lub dowolną pastą (również z dodatkiem sera żółtego), resztę owocu możemy skropić sokiem z cytryny i…. gotowe na grill!;
- nektarynki i brzoskwinie – wielbiciele pieczonych jabłek powinni spróbować… pieczonych nektarynek lub brzoskwiń, wystarczy przekroić owoce na pół, wyjąć pestki, a następnie położyć na ruszcie na kilka minut (skórką do góry);
ananas – świeżego ananasa wystarczy obrać, usunąć zeń środek, a następnie pokroić w plastry (o grubości około 1,5 cm), grillowany ananas świetnie będzie smakował z owocowymi sorbetami lub waniliowymi lodami;
- banan – tak, banana też można grillować; do tego celu należy wybrać dojrzałe, ale nie przejrzałe (nie za miękkie) owoce, obrać je ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i położyć na kilka minut na ruszt;
- marchewki z cynamonem – to aromatyczna i chrupiąca przekąska, która podbija serca grillowych łasuchów, wystarczy obrać marchewki (najlepiej średniej wielkości), przekroić je na pół, obsypać cynamonem i wrzucić na ruszt.
Oryginalny grill? Wszystkie niezbędne produkty znajdziemy w dobrych marketach. Reszta zależy od naszej kreatywności.