Ekspresy automatyczne to spełnienie marzeń większości kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki dobrej kawy, albo dwóch, no dobrze… trzech lub czterech filiżanek. Najwyższej jakości kawa, wyjątkowy smak i aromat, doskonała temperatura napoju… Niemożliwe w domowych warunkach? Możliwe! Właśnie dzięki automatycznemu ekspresowi do kawy. Jak działa ta niezwykła maszyna?
Ekspresy automatyczne, czyli szybko, łatwo i pysznie
Ekspresy automatyczne to gwarancja, że nasza kawa będzie zawsze smakowała tak samo, czyli będzie dokładnie taka, jaką lubimy. Jak to możliwe? Otóż ekspres automatyczny działa według ściśle określonych zasad, a kawa przygotowywana jest zawsze w taki sam sposób – nie ma tu miejsca na ludzkie błędy. Ręczne parzenie kawy to oczywiście uroczy rytuał, ale… czasem sypniemy mniej, a czasem więcej kawy, czasem zalejemy ją mniejszą, a innym razem większą ilością wody, a ponadto woda będzie miała za każdym razem nieco inną temperaturę… Ekspresy automatyczne eliminują powyższe błędy – przygotowanie idealnej kawy jest łatwe, szybkie i intuicyjne. To bardzo ważne zwłaszcza o poranku, kiedy jesteśmy jeszcze zaspani…
Mechanizm działania ekspresów automatycznych do kawy
Ekspresy automatyczne to urządzenia, które wyręczają nas w parzeniu kawy – cały proces odbywa się w ich wnętrzu. Ekspres do kawy zaczyna działać, po wybraniu przez nas rodzaju napoju, który chcemy aktualnie przygotować. Większość urządzeń pozwala na przygotowanie minimum kilku rodzajów kawy – od podstawowego, mocnego espresso, przez delikatne cappuccino, po bijące rekordy popularności latte. Ekspres automatycznie pobiera stosowną ilość kawy (ta funkcja może się różnić w zależności od wersji urządzenia, są np. takie, które wcześniej mielą kawę, ale również takie, które wymagają własnoręcznego ubicia kawy w elemencie przelewowym, czyli na sitku) oraz wody. Woda jest odpowiednio podgrzewana, a następnie przelewana pod ciśnieniem przez sitko. Kluczowym elementem każdego ekspresu do kawy jest pompa, która jest odpowiedzialna za wytworzenie i utrzymanie ciśnienia. To dzięki odpowiedniemu ciśnieniu możliwe jest zaparzenie idealnej kawy. Pompy w ekspresach automatycznych wytwarzają najczęściej ciśnienie rzędu 3-5 barów. Filiżanka kawy jest pełna w ciągu kilku lub kilkunastu sekund (w zależności od pojemności i rodzaju przygotowywanej kawy).
Ktoś ma ochotę na filiżankę pysznej kawy? Ja tak!