Tworzywa sztuczne to materiały, których używamy praktycznie na co dzień. Wykonuje się z nich różne przedmioty, meble, a nawet instalacje. Znajdują zastosowanie także do pakowania produktów spożywczych i przechowywania żywności. Dużo się ostatnio mówi o szkodliwości plastiku dla zdrowia. W artykule wyjaśniamy, czy umieszczanie jedzenia w pudełkach z tworzywa sztucznego jest bezpieczne dla zdrowia.
Zalety opakowań plastikowych
Opakowania plastikowe cenione są przede wszystkim ze względu na ich uniwersalność. Nadają się do zabezpieczenia wielu różnych artykułów. Wśród najważniejszych zalet pudełek z tworzywa sztucznego można wymienić:
- wysoką szczelność,
- skuteczną ochronę zawartości,
- niewielką wagę,
- niską cenę,
- długą żywotność.
Poza tym, warto pamiętać, że wiele rodzajów tworzyw sztucznych nadaje się do przetwarzania i ponownego wykorzystania. Na opakowaniach plastikowych można również umieszczać nadruki reklamowe.
Przezroczyste pudełka do przechowywania żywności
W ostatnim czasie dużo się mówi o szkodliwości tworzyw sztucznych i obecności mikroplastiku w wodzie, powietrzu czy glebie. Stąd wiele osób zastanawia się, czy przechowywanie produktów spożywczych w takich pudełkach jest całkowicie bezpieczne. Jak twierdzą specjaliści, umieszczanie jedzenia w takich opakowaniach nie szkodzi zdrowiu, o ile tworzywo sztuczne jest wysokiej jakości i nie jest wystawione na działanie wysokiej temperatury.
Gdzie kupić opakowania plastikowe?
W pudełka i inne produkty wykonane z tworzywa sztucznego można się zaopatrzyć w firmach specjalizujących się w produkcji tego typu wyrobów. Przy czym, szukając odpowiedniego dostawcy należy zwracać uwagę na to, jaki rodzaj plastiku wytwarza i czy materiał ten pochodzi z recyklingu. Jedną z polecanych firm zajmujących się wykonywaniem opakowań z tworzywa sztucznego jest zakład produkcji opakowań Tubus z Warszawy. Przedsiębiorstwo dostarcza również przezroczyste tuby, pudełka na kosmetyki, opakowania ozdobne i wiele innych.