Chociaż dla większości z nas jelita mają za zadanie przede wszystkim przyswajać pokarm i wydalać jego pozostałości, w rzeczywistości ich rola jest znacznie bardziej rozbudowana. Naukowcy badający budowę oraz pracę jelit zgodnie przyznają, że ten organ stanowi jakby „drugi mózg” w naszym organizmie. W praktyce oznacza to, że gdy szwankują jelita, szwankuje cały człowiek. Co więcej, objawy odczuwane przez nas wcale nie są kojarzone z jelitami, a jednak mogą wskazywać, że właśnie z tym organem dzieje się coś złego. Co warto wiedzieć o jelitach? Jak zadbać o ich zdrowie?
W zdrowym ciele zdrowe jelita
Wszystkie narządy w naszym układzie pokarmowym i trawiennym są unerwione z nerwu błędnego mającego swój najważniejszy punkt w rdzeniu przedłużonym. Gdy więc nasze jelita zaczynają pracować nieprawidłowo, możemy odczuwać to tak naprawdę w całym organizmie. Bóle głowy, bóle barków czy kręgosłupa mogą świadczyć o chorobie jelit! Poza tym nasze jelita odpowiadają nie tylko za trawienie, ale także za pracę układu odpornościowego. Wynika to z faktu, iż w jelitach produkowana jest cenna mikroflora, która odgrywa ważną rolę w budowie odporności organizmu. Udowodniono również, że osoby mające zdrowe jelita zdecydowanie rzadziej zapadają na takie choroby, jak cukrzyca, depresja, otyłość, schorzenia skórne czy alergie. Wszystko to pokazuje, jak bardzo ważnym organem w naszym ciele są jelita i jak starannie powinniśmy dbać o ich dobrostan. Ale jak to robić?
Jak dbać o jelita?
Na to pytanie można by odpowiedzieć jednym zdaniem: unikać wszystkiego, co jelitom szkodzi. Niestety, w społeczeństwie jest zatrważająco niska świadomość tego, jak wiele czynników z naszego życia wpływa negatywnie na pracę jelit. I chociaż to narząd ogromnie wytrwały, który może sobie radzić wiele lat w złych warunkach, to jednak jego praca z pewnością nie będzie wtedy tak efektywna, a to odbije się na naszym ogólnym samopoczuciu.
Dieta dla zdrowych jelit
Skoro jelita to część układu trawiennego, nietrudno się domyślić, iż wpływ na nie ma przede wszystkim nasza dieta. Chodzi zarówno o rodzaje produktów, jakie najczęściej spożywamy, jak i sposób żywienia. Naszym jelitom nie służy nieregularne jedzenie, przejadanie się lub jedzenie w pośpiechu. Oczywiście, nie służy im także dieta ciężkostrawna, a także wypełniona żywnością przetworzoną i cukrami prostymi. Tego rodzaju śmieciowe jedzenie wypłukuje z jelit cenne bakterie probiotyczne, znacząco upośledzając ich funkcje. Na zdrowe jelita polecane są natomiast kiszonki oraz sfermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty i kefiry. Bardzo istotne jest też picie odpowiedniej ilości wody.
Stres a jelita
Nasz układ pokarmowy i trawienny jest niezwykle wrażliwy na stres. Chyba każdy z nas doświadczył w swoim życiu sytuacji, gdy pod wpływem silnego stresu rozbolał nas brzuch, pojawiły się nudności, a może nawet biegunka i wymioty. To dowód na to, że nasze jelita są mocno unerwione, a życie w silnym stresie bardzo im nie służy. Warto więc przeanalizować, czy moglibyśmy w jakimś stopniu ograniczyć stres w naszym życiu lub znaleźć sposób na jego rozładowanie. Pomocna w tym okaże się aktywność fizyczna. Starajmy się także dbać o równowagę emocjonalną, zwłaszcza gdy przechodzimy trudny okres w naszym życiu. Nasze jelita z pewnością nam się odwdzięczą za taką troskę.
Probiotyki – wsparcie dla układu trawiennego
Na rynku dostępne są substancje, które mają na celu wzmacniać i chronić nasze jelita. Są to probiotyki, zawierające między innymi bakterie kwasu mlekowego i inne dobroczynne bakterie, będące naturalnym budulcem flory bakteryjnej jelit. Często jednak ich niedostateczna ilość sprawia, że powoli ta ochronna powłoka ulega degradacji. Przyjmowanie probiotyków pozwala na jej odbudowę, a to z kolei znacząco poprawia funkcje i stan jelit. Probiotyki są obecne na przykład w jogurtach, warto więc wprowadzić je na stałe do swojej diety. Jeżeli natomiast z jakiegoś powodu nie możemy spożywać nabiału w takiej ilości, zastosujmy dostępne na rynku kapsułki probiotyczne, które zadziałają dokładnie tak samo.
Choroby jelit – jak je rozpoznać?
Długotrwałe zaniedbywanie stanu zdrowia naszych jelit może prowadzić do rozwoju naprawdę groźnych chorób. Zaliczamy do nich: zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna czy celiakię, czyli nietolerancję glutenu. To grupa chorób związana z zaburzeniem płynnej pracy jelit na skutek niedostatecznej ilości dobroczynnych bakterii, a nadmiaru tych złych. Do najczęstszych objawów tych chorób zaliczamy: biegunki lub zaparcia, wzdęcia, zgagę, gazy, bóle brzucha oraz nudności. W krytycznej sytuacji możemy nabawić się nowotworu jelita grubego.
Dlatego nigdy nie bagatelizujmy objawów wskazujących na zaburzenia pracy jelit, pamiętając, że zdrowe jelita to zdrowy, silny i szczęśliwy człowiek. Dbajmy o wykonywanie badań kontrolnych, a w razie niepokojących objawów nie wahajmy się zrobić dodatkowych, bardziej szczegółowych badań. Takie działanie uchroni nas przed rozwojem naprawdę ciężkich w przebiegu chorób, a nawet przed bolesną śmiercią.