Wybieramy opiekacz do kanapek

Opiekacz idealny to urządzenie zaspokajające wszystkie nasze potrzeby i oczekiwania

Opiekacz do kanapek to must have każdego rodzica! Żadna bowiem zwykła kanapa nie zasmakuje naszym dzieciom tak, jak kanapka opieczona! W takich opieczonych kanapkach, między plastrami ulubionego żółtego sera, można ukryć absolutnie wszystko: od szyneczki, po warzywa. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, na co należy zwrócić uwagę, by kupić opiekacz na miarę naszych potrzeb i oczekiwań.

Obudowa urządzenia powinna być wykonana z trwałych materiałów, najlepiej metalu1. Obudowa

Obudowa opiekacza powinna być wykonana z jak najtrwalszych materiałów. Szybciej oczywiście zniszczy się plastik niż metal, który jest zdecydowanie bardziej odporny na działanie wysokich temperatur oraz uszkodzenia mechaniczne. Bardzo ważnym elementem urządzenia jest rączka – często ją dotykamy, ułatwia nam ona zamykanie i przenoszenia opiekacza – powinna więc być zrobiona z trwałych materiałów termoizolacyjnych (nie może się nagrzewać).

2. Powłoka

To najistotniejszy element urządzenia – to na powłoce będziemy bowiem układać kanapki. Powłoka powinna być wykonana z wysokiej jakości, bezpiecznych materiałów, które pozwolą na bezproblemowe przygotowywanie kanapek, bez przywierania jedzenia do powierzchni. Najczęściej stosowanym rozwiązaniem jest teflon, który gwarantuje łatwość użytkowania: od opiekania, po utrzymanie go w czystości.

3. Moc i gabaryty

Opiekacz używany do przygotowywania kanapek dla domowników nie musi mieć ogromnej mocy – wystarczy urządzenie o mocy 700-800 W (w sprzedaży są opiekacze o mocy od 600 do 1300 W). Oczywiście im większa moc – tym szybciej przygotowane kanapki! Ważnym parametrem jest przestrzeń/miejsce na kanapki. Być może będziemy chcieli przygotować w opiekaczu coś więcej niż tylko wersję podstawową składającą się z dwóch kromek chleba i plastra sera – wówczas powinniśmy wziąć pod uwagę, czy między płytami grzewczymi jest odpowiednia przestrzeń, a urządzenie wyposażone jest w elastyczne zawiasy.

Funkcjonalny opiekacz to urządzenie, w który możemy wymieniać powierzchnie wewnętrzne - w ten sposób możemy przygotować gorące kanapki, gofry, czy ugrillować mięso4. Pozostałe parametry

Już prawie wybraliśmy opiekacz idealny? Zwróćmy uwagę na dodatkowe parametry, które mogą nam pomóc podjąć ostateczną decyzję. Opiekacz może być wyposażony w dodatkowe funkcje, takie jak: grillowanie mięsa, czy robienie gofrów. Funkcjonalnym rozwiązaniem jest możliwość regulowania mocy i temperatury używanej podczas pracy urządzenia (wówczas będziemy mogli w razie potrzeby przyspieszyć proces opiekania lub odpowiednio go wydłużyć).

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *