Przeprowadzka? Najgorzej przenieść kuchnię – część II

Pakowanie wymaga kartonów, a pakowanie kuchni - kartonów szczególnie trwałych i mocnych

Przeprowadzamy kuchnię? Challenge accepted! Zrobiliśmy już solidne porządki i pozbyliśmy się wszystkich niepotrzebnych sprzętów oraz nadmiaru produktów spożywczych. Zaliczyliśmy dobry uczynek wspierając organizację dobroczynną oraz wzbogaciliśmy się o parę złotych na garażowej wyprzedaży (informacje na ten temat znajdziecie TUTAJ). Czas zainwestować te pieniądze w solidne pudła, taśmy, flamaster… Zabieramy się do pakowania!

Pakowanie pod kontrolą

Na około 14 dni przed planowaną przeprowadzką można zacząć pakować kuchnię. Oczywiście powinniśmy zostawić sobie do dyspozycji najpotrzebniejsze rzeczy! Podczas pakowania zdecydowanie przyda się nam czajnik, kubek i kawa, dużo kawy… Z pewnością będziemy również potrzebowali cos przekąsić – powinniśmy więc mieć w czym przygotować posiłek i na czym go zjeść. W bezpieczne miejsce odstawmy więc po jednym kubku dla każdego domownika, po 1-2 talerzach, komplecie sztućców oraz 2-3 garnki, patelnię i czajnik.

Materiały niezbędne do pakowania

Przygotowanie do przeprowadzki to przede wszystkim zgromadzenie najpotrzebniejszych rzeczy - takich jak pudła, taśmy klejące i nożyczkiJeśli wydaje nam się, że teraz już z górki – no cóż, mylimy się! Teraz czas zaopatrzyć się w materiały, które są niezbędne do spakowania naszego kuchennego dobytku. O ile ubrania po prostu możemy wrzucić do walizek lub jakichkolwiek pudeł, o tyle w kuchni konieczne jest solidniejsze przygotowanie do pakowania. Jeśli użyjemy byle jakich pudeł – mogą się one po prostu rozpaść pod ciężarem naczyń, a straty będą… ogromne!

Co przygotować?

  • solidne pudła kartonowe – lepiej je kupić, niż pozyskać z darmowych źródeł, najlepiej żeby były wykonane z minimum trójwarstwowej tektury oraz posiadały uchwyty;
  • pudła plastikowe – przydadzą się do spakowania najcięższych naczyń, najlepiej wybrać takie, które później będziemy mogli wykorzystać do przechowywania np. dziecięcych zabawek lub sprzętów sezonowych;
  • materiały uzupełniające, którymi wypełnimy puste przestrzenie w pudłach – mogą nam do tego posłużyć ręczniki i ścierki kuchenne, stare gazety (będzie ich potrzeba naprawdę sporo!) lub folia bąbelkowa;
  • solidna taśma klejąca, nożyczki oraz naklejki i flamastry, dzięki którym porządnie oznakujemy pudła (opisując ich zawartość, miejsce przeznaczenia oraz ewentualne ostrzeżenia o zachowaniu szczególnej ostrożności).

Pakowanie – najważniejsze zasady

Wszystkie materiały przygotowane? Możemy zacząć pakowanie. O czym należy pamiętać?

Kartony powinny być dokładnie oznakowane, również z określeniem góry i dołu pudła

  • ciężkie przedmioty dajemy na spód pudła, a lżejsze na jego wierzch;
  • pamiętamy o szczelnym wypełnianiu wszystkich pustych przestrzeni w pudłach – dzięki temu przedmioty nie będą się przesuwać i nie będą narażone na uszkodzenia;
  • pamiętajmy o odseparowaniu od siebie rzeczy szklanych – talerzyki należy poprzekładać gazetami lub niewielkimi kawałkami tektury, a szklanki popakować w gazety lub szary papier;
  • małe przedmioty możemy włożyć do dużych (np. sztućce do garnków) – zaoszczędzimy w ten sposób sporo miejsca w pudłach;
  • pudła powinny być wyraźnie opisane i oznakowane, zarówno co do zawartości i zalecanych środków ostrożności, jak i oznaczenia dołu i góry kartonu.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *