Przepis na urlop doskonały

Właśnie wchodzimy we wzmożony okres urlopowy i choć może się to wydawać dziwne, nie wszyscy potrafią skorzystać z tego czasu we właściwy sposób. Oto prosty przepis na naprawdę udany urlop.

Podstawa to odpowiednia długość urlopu

Specjaliści twierdzą, że abyśmy wypoczęli w czasie urlopu potrzebujemy co najmniej tygodnia, a najlepiej dwóch. Zwłaszcza, że pierwsze trzy dni nasz organizm będzie wykorzystywał w celu aklimatyzacji do nowych warunków.

Po drugie – efektywnie wykorzystajmy czas wolny

Przez pierwsze trzy dni pozwólmy sobie na słodkie lenistwo, ale odetnijmy się od spraw służbowych czy myśli o obowiązkach, jakie na nas czekają po powrocie. Gdy już złapiemy oddech starajmy się rozplanować czas między przyjemności dające nam relaks, jak przeglądanie internetu czy czytanie, a takie, które pozwolą nam chociażby poznać najbliższą okolicę.

Po trzecie – unikajmy samych pijanych dni

Chociaż niektórym wydaje się niemożliwym spędzenie urlopu i zrelaksowanie bez ukochanego piwa czy innych alkoholi, to i w czasie urlopu warto zachować tu pewien

umiar. Dlaczego? Ponieważ dużo trudniej będzie nam wrócić do codzienności, gdy wyuczymy się takie właśnie sposobu radzenia sobie ze stresem.

Po czwarte – starajmy się więcej ruszać

Jeśli nawet nie jesteśmy zwolennikami aktywnego relaksu, to spróbujmy jak to jest. Tym bardziej, że to właśnie ruch jest naszym największym sprzymierzeńcem, jeśli chodzi o rozładowanie stresu, ale i uodpornienie na niego. Ponadto aktywność fizyczna sprzyja też kondycji naszego mózgu, a po powrocie do pracy nic nie będzie nam bardziej potrzebne niż sprawne, wypoczęte szare komórki.

*** Na koniec jeszcze jedna ważna uwaga. Starajmy się wrócić z urlopu na co najmniej kilka dni przed pójściem do pracy. Natychmiastowe rzucenie się w wir obowiązków, nie jest najlepszą strategią. Wypoczęty organizm też potrzebuje czasu na przystosowanie się do nowych warunków.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *