Marnowanie żywności – jak mu zapobiegać?

Marnowanie żywności to problem o zasięgu globalnym. Niestety Polska zajmuje niechlubną wysoką pozycję na liście krajów UE, w których marnuje się najwięcej jedzenia. Chociaż w obliczu zjawiska o tak ogromnych rozmiarach działania jednostki wydają się kroplą w morzu potrzeb, nie należy ich zaprzestawać. Oto kilka prostych sposobów na niemarnowanie pożywienia.

Marnowanie żywności w liczbach

Zjawisko, jakim jest marnowanie żywności, przybiera coraz potężniejsze rozmiary. W samej tylko Polsce na statystycznego obywatela przypada 247kg marnowanej żywności rocznie. W przybliżeniu jest to ok. 9mln ton marnowanego jedzenia. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów znajdują się: pieczywo, warzywa i owoce, wędliny, wyroby mleczne.

Marnowanie żywności – przyczyny i skutki

Co powoduje, że z taką łatwością marnujemy jedzenie? Wśród najczęstszych przyczyn tego stanu rzeczy wymienia się kolejno:

  • nieprzestrzeganie terminu przydatności do spożycia;
  • zbyt duże i nieprzemyślane zakupy spożywcze;
  • za wielkie porcje przygotowywanych posiłków;
  • niewłaściwe sposoby przechowywania zakupionych produktów.

Mało kto z nas zdaje sobie sprawę z faktu, jak bardzo szkodliwym zjawiskiem jest marnowanie żywności. Tracimy na nim przede wszystkim my sami, uszczuplając zasoby własnych portfeli, kupując zbyt dużo jedzenia, które zamiast na talerzach ląduje na śmietniku. Marnotrawstwo jedzenia przyczynia się również do pogłębienia negatywnych zmian klimatycznych. Przede wszystkim mowa tu o zwiększonej emisji szkodliwych gazów cieplarnianych niezbędnych do utylizacji jedzenia, które wyrzuciliśmy. Marnując żywność, przekazujemy też młodszym pokoleniom negatywny wzorzec postępowania. Dzieci widząc, że rodzice nie szanują jedzenia, same tego nie będą robiły. Istnieje też większe ryzyko, iż podobny schemat postępowania przekażą dalej. Zjawisko to posiada też negatywny wydźwięk społeczny. W czasie, gdy my wyrzucamy jedzenie, bo kupiliśmy go zbyt dużo lub niewłaściwie je przechowywaliśmy, ponad milion obywateli cierpi z powodu niedożywienia.

Sposoby na niemarnowanie jedzenia

Jak zatem widzimy marnowanie jedzenia, nie ogranicza się jedynie do niepokojących statystyk. To również lista negatywnych skutków, jakie za sobą pociąga. Stąd też warto podjąć wszelkie kroki, aby przynajmniej we własnym gospodarstwie domowym zminimalizować rozmiary tego zjawiska. Sposoby na niemarnowanie jedzenia wbrew pozorom są proste w realizacji i nie ograniczają się jedynie do rozsądnych zakupów. Oto kilka z nich.

Rozsądne zapasy żywności

To najprostsza metoda na ograniczenie wyrzucania jedzenia. Chodzi o to, by w miarę możliwości zastąpić te produkty, które marnujemy najczęściej ich alternatywami o długim terminie przydatności do spożycia. Dla przykładu – jeśli trudno nam zużyć całe warzywa czy owoce, kupmy je w postaci przecieru, musu, suszu czy mrożonek.

Dzielmy się z innymi

Jeśli mamy zbyt dużo jedzenia, nie czekajmy do ostatniej chwili, aż ulegnie zepsuciu lub przeterminowaniu. Zanieśmy je do najbliższego punktu typu jadłodzielnia bądź ogłośmy na stronie poświęconej oddawaniu jedzenia. Zróbmy to, jednak zanim produkty nie będą nadawały się do spożycia. Możemy też zorganizować spontaniczne spotkanie ze znajomymi lub podzielić się z sąsiadami czy osobami samotnymi bądź gorzej radzącymi sobie finansowo.

Nadwyżki jedzenia zanim ulegną zepsuciu lub przeterminowaniu możemy oddać do punktów typu jadłodzielnie.

Planujmy posiłki z głową

Starajmy się przygotowywać jedzenie w jednej formie na nie dłużej niż dwa – trzy dni. To ważne, zwłaszcza jeśli prowadzimy gospodarstwo wieloosobowe. Nie każdy może mieć ochotę przez cały tydzień jeść to samo danie, a wtedy zwiększa się ryzyko, że jego nadmiar wyląduje w koszu.

Dbajmy o właściwe przechowywanie jedzenia

To dość prosta metoda na to, by jak najmniej żywności się zmarnowało. W tym celu możemy:

  • zakupić specjalne pojemniki;
  • umieścić niektóre produkty w szklanych pojemnikach;
  • produkty, o krótkim terminie przydatności umieścić na widoku – w ten sposób szybciej po nie sięgniemy;
  • zamrozić jedzenie – w ten sposób przedłużymy żywotność: warzyw, owoców, gotowych dań, pieczywa, mięsa, wędlin.

Wykorzystujmy resztki i pozostałości jedzenia

To również ciekawa alternatywa dla oszczędzania jedzenia. Przepisów na to, jak wykorzystać pozostałości należy szukać w sieci. Jest ich całkiem sporo. Jeden z przykładów to chipsy z obierek. Wystarczy je dokładnie umyć i osuszyć. Następnie skropić olejem i dodać ulubione przyprawy. Potem całość umieścić w piekarniku. Z niektórych niewykorzystanych części produktów możemy przygotować sałatki, sosy lub placuszki.

Mniej świeże pieczywo możemy wykorzystać, jako grzanki i dodać do sałatki.

Kompostujmy

Aby nie zmarnować jedzenia, możemy je również przerobić na kompost. W tym celu warto sięgnąć po specjalne kuchenne kompostowniki. Są niewielkie, wygodne w użyciu i estetyczne. Drugie rozwiązanie, to umieszczenie resztek typu: skorupki jaj, pozostałości z warzyw oraz owoców i fusy w papierowym woreczku. Taki woreczek wrzucamy następnie do brązowego pojemnika do sortowania śmieci.

Nie unikajmy jedzenia gorzej wyglądającego

W niektórych sklepach znajdziemy specjalne półki na tego typu produkty. Różnią się od innych nietypowym rozmiarem, stopniem dojrzenia lub plamkami czy innymi drobnymi uszkodzeniami. Są zazwyczaj tańsze, więc możemy przy tym trochę zaoszczędzić.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *