Komin to niezwykle ważny element każdego budynku, który wedle przepisów – podlegać powinien regularnym przeglądom i czyszczeniu. Źle użytkowany, niewyczyszczony komin to potencjalny pożar, którego skutków nie jesteśmy w stanie przewidzieć, zwłaszcza gdy zapali się sadza wewnątrz komina. Wiedzieliście, że temperatura palącej się sadzy może przekraczać nawet tysiąc stopni Celsjusza?! No właśnie!
Zatrważające statystyki
Państwowa Straż Pożarna, co roku otrzymuje kilkanaście tysięcy wezwań do pożarów spowodowanych właśnie różnego rodzaju nieprawidłowościami w eksploatacji urządzeń grzewczych, w tym kominów. Najwięcej, bo blisko 12 tysięcy pożarów miało związek z urządzeniami grzewczymi na paliwa stałe. Innym zagrożeniem związanym nieprawidłowym użytkowaniem i brakiem dbałości o regularne przeglądy urządzeń grzewczym są zatrucia tlenkiem węgla (czadem), zwanym również cichym zabójcą. Tylko w okresie od września do marca ubiegłego roku doszło do blisko 4 tysięcy zdarzeń związanych z czadem, w których to zdarzeniach śmierć poniosło 50 osób, a ponad 2 tysiące było poszkodowanych w różnym stopniu. Pozostałe statystyki: www.kgpsp.gov.pl.
Regulacje prawne
Właściciele i/lub zarządcy budynków są zobowiązani do zlecenia przeprowadzenia okresowej kontroli stanu technicznego przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) – minimum jeden raz w roku. Kontrola powinna zostać przeprowadzona przez osobę posiadającą odpowiednie uprawnienia, czyli tzw. mistrza kominiarskiego. Jeżeli podczas kontroli zostaną stwierdzone jakieś nieprawidłowości – właściciel i/lub zarządca budynku są zobowiązani do usunięcia uszkodzeń lub uzupełnienia ewentualnych braków w instalacji, w celu uniknięcia zagrożenia życia i zdrowia ludzi. Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości co do swoich obowiązków – warto zapoznać się z art. 62 ust. 1 pkt 1 c, art. 62 ust. 1 pkt 1 ustawy,art. 70 ust. 1 ustawy – Prawo budowlane Dz. U. z 2016 r., poz. 290.
Czyszczenie komina
Regularne czyszczenie komina, czyli usuwanie zanieczyszczeń w przewodów kominowych to najwłaściwszy sposób zapobiegania pożarom sadzy wewnątrz instalacji. Kiedy i kto powinien je przeprowadzać? Oczywiście jest to zadanie, które powinniśmy powierzyć specjalistom.
- kominy w zakładach zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych – usuwanie zanieczyszczeń z przewodów dymowych i spalinowych powinno odbywać się raz w miesiącu;
- usuwanie zanieczyszczeń z przewodów od palenisk opalanych paliwem stałym niewymiennym – raz na 3 miesiące;
- usuwanie zanieczyszczeń z przewodów od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym – raz na 6 miesięcy;
- usuwanie zanieczyszczeń z przewodów wentylacyjnych – raz w roku.
Wszystkich, których względy bezpieczeństwa nie przekonują należy uświadomić, że w razie pożaru – brak dokumentacji z kontroli komina i jego czyszczenia może stanowić odmowę wypłaty odszkodowania przez firmę ubezpieczającą obiekt.