Jestem jak kawa cappuccino!

Jest wiele rodzajów kaw i każda z nich ma swoje cechy charakterystyczne - to którą wybierzemy zależy tylko od naszych kubków smakowychPodobno jesteśmy tym, co jemy. Jednak według autorów książki „The You code” – to kim jesteśmy, określa… kawa, którą pijemy. W książce znajdziemy przegląd kaw i pasujących doń charakterów, bądź odwrotnie. W trakcie lektury dowiemy się np., że najpopularniejszą kawę rozpuszczalną piją osoby radosne, ale mało ambitne; latte sączą ludzie dbający o pozory (tak, tak… pozerzy); espresso popijają osobniki pracowite ale humorzaste; a cappuccino to ulubiony napój ekstrawertyków. Jestem ekstrawertykiem i piję cappuccino, a całą resztę traktuję z przymrużeniem oka.

Czym jest cappuccino?

Idealne cappuccino to harmonijne połączenie aromatycznego espresso z delikatną mleczną pianką. Dodatki zależą od indywidualnych upodobańKawa cappuccino to połączenie mocnego espresso z delikatnym, spienionym mlekiem. Bazą jest oczywiście wyśmienite espresso, ale to od grubości oraz temperatury mlecznej pianki będzie zależał ostateczny smak napoju. Mleko zbyt gorące może sparaliżować nasze kubki smakowe i zepsuć przyjemność delektowania się espresso, a zbyt gruba warstwa mleka – zaburzy proporcje i „schowa” smak kawy. Optymalna mleczna pianka będzie miała wysokość około 1 cm (z tolerancją do 0,5 w obydwie strony) oraz zostanie przygotowana w temperaturze 55 – 60 oC. Cappuccino podawane jest najczęściej w niewielkich filiżankach (około 150 – 180 ml) i posypywane kakaem lub cynamonem. Przygotowanie tej wyśmienitej kawy wymaga zachowania odpowiednich proporcji między dwoma głównymi składnikami. Barista na początku przygotuje aromatyczną esencję z najwyższej jakości drobno zmielonej kawy (np. Arabiki), by następnie przykryć czarną bazę mleczną pianką. Automatyczne ekspresy robią to najczęściej odwrotnie: najpierw mleko, a potem espresso. Jeden i drugi sposób jest dobry, różnica polega tylko na stopniu połączeniu obu składników (w kawie z ekspresu będą bardziej zmieszane niż w pierwszym przypadku). Istnieją również ekspresy, które pozwalają programować proces przygotowywania kawy – za pomocą wygodnych przycisków możemy sami zadecydować o kolejności przygotowania poszczególnych elementów ulubionych napojów.

Różnorodność kaw pozwala rozpieszczać kubki smakowe, codziennie inaczejEkspresowa kawa

W coraz większej ilości domów ekspres do kawy jest jednym z podstawowych kuchennych urządzeń. Jeżeli decydujemy się na ekspres na kapsułki – zwróćmy uwagę na dostępność tych ostatnich. Powinny być do kupienia w sklepie, w którym często robimy zakupy, by codzienny rytuał picia kawy nie wiązał się z koniecznością organizowania wypraw poszukiwawczych. Istotny jest również duży wybór. Przecież kawa niejedno ma imię i być może nie zawsze będziemy chcieli pić wyłącznie… cappuccino! 😉

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *