Ekspresy automatyczne na miarę naszych oczekiwań

Ekspresy automatyczne to urządzenia, które wyręczają nas w przygotowywaniu kawy... Robią to świetnie!

Ekspresy automatyczne to spełnienie marzeń większości kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki dobrej kawy, albo dwóch, no dobrze… trzech lub czterech filiżanek. Najwyższej jakości kawa, wyjątkowy smak i aromat, doskonała temperatura napoju… Niemożliwe w domowych warunkach? Możliwe! Właśnie dzięki automatycznemu ekspresowi do kawy. Jak działa ta niezwykła maszyna? 

Ekspresy automatyczne, czyli szybko, łatwo i pysznie

Najlepsza kawa to napój przygotowany ze świeżo zmielonych ziaren - warto wybrać ekspres wyposażony w młynekEkspresy automatyczne to gwarancja, że nasza kawa będzie zawsze smakowała tak samo, czyli będzie dokładnie taka, jaką lubimy. Jak to możliwe? Otóż ekspres automatyczny działa według ściśle określonych zasad, a kawa przygotowywana jest zawsze w taki sam sposób – nie ma tu miejsca na ludzkie błędy. Ręczne parzenie kawy to oczywiście uroczy rytuał, ale… czasem sypniemy mniej, a czasem więcej kawy, czasem zalejemy ją mniejszą, a innym razem większą ilością wody, a ponadto woda będzie miała za każdym razem nieco inną temperaturę… Ekspresy automatyczne eliminują powyższe błędy – przygotowanie idealnej kawy jest łatwe, szybkie i intuicyjne. To bardzo ważne zwłaszcza o poranku, kiedy jesteśmy jeszcze zaspani…

Mechanizm działania ekspresów automatycznych do kawy

Świeżo zmielona kawa powinna być dobrze ubita w sitku - ekspresy automatyczne pobierają odpowiednią ilość kawy i same ją ubijająEkspresy automatyczne to urządzenia, które wyręczają nas w parzeniu kawy – cały proces odbywa się w ich wnętrzu. Ekspres do kawy zaczyna działać, po wybraniu przez nas rodzaju napoju, który chcemy aktualnie przygotować. Większość urządzeń pozwala na przygotowanie minimum kilku rodzajów kawy – od podstawowego, mocnego espresso, przez delikatne cappuccino, po bijące rekordy popularności latte. Ekspres automatycznie pobiera stosowną ilość kawy (ta funkcja może się różnić w zależności od wersji urządzenia, są np. takie, które wcześniej mielą kawę, ale również takie, które wymagają własnoręcznego ubicia kawy w elemencie przelewowym, czyli na sitku) oraz wody. Woda jest odpowiednio podgrzewana, a następnie przelewana pod ciśnieniem przez sitko. Kluczowym elementem każdego ekspresu do kawy jest pompa, która jest odpowiedzialna za wytworzenie i utrzymanie ciśnienia. To dzięki odpowiedniemu ciśnieniu możliwe jest zaparzenie idealnej kawy. Pompy w ekspresach automatycznych wytwarzają najczęściej ciśnienie rzędu 3-5 barów. Filiżanka kawy jest pełna w ciągu kilku lub kilkunastu sekund (w zależności od pojemności i rodzaju przygotowywanej kawy).

Ktoś ma ochotę na filiżankę pysznej kawy? Ja tak!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *