Dlaczego powinniśmy częściej jeść warzywa?

Specjaliści zajmujący się naszym zdrowiem podkreślają, że w menu Polaków wciąż jest za mało warzyw, co bywa dość opłakane w skutkach. Zobaczcie sami z jakimi korzyściami wiążę się włączenie ich na stałe do diety.

To najlepsze źródło ważnych składników odżywczych

Wśród nich wymienia się m.in. żelazo (soja, szpinak, fasola), czyli niezbędny składnik hemoglobiny; chrom (zielone warzywa), który pomaga utrzymać poziom cukru we krwi w normie.

Hummus – czyli pasta z ciecierzycy – to także dobry pomysł na zwiększenie codziennego spożycia warzyw.

Stanowią skuteczne wsparcie dla serca

Włączenie warzyw na stałe do naszego menu jest w stanie uchronić nas przed zaburzeniami i chorobami ze strony układu sercowo – naczyniowego.

Dbają o dobre: stan i kondycję naszej skóry

Działają tak głównie fioletowe warzywa i wszystkie te o bardzo ciemnej barwie. Jest to możliwe, ponieważ zawierają w swoim składzie dużą zawartość antyoksydantów, chroniących skórę przed przedwczesnym starzeniem.

Pyszne warzywne soki sprzyjają cerze, ale również pomagają skutecznie walczyć z wagą.

Aby móc przekonać się czy warzywa faktycznie tak korzystnie wpływają na nasze zdrowie, musimy pamiętać o odpowiedniej ich ilości. Dziennie powinniśmy spożywać do 400g warzyw. Chociaż wydaje się to dość trudne wcale nie musi takim być. Wystarczy przygotować sałatkę z warzyw do obiadu, a w miejsce ukochanych słodkich i słonych przekąsek – właśnie sięgać po warzywa pocięte w słupki. Możemy również przygotować sobie zamiast jednego z posiłków – sałatkę z ulubionym mięsem czy wędliną, której podstawę będą stanowiły właśnie warzywa. Jeśli jesteśmy kulinarnymi leniuchami – wystarczy przejść się do sklepu i tam poszukać gotowca warzywnego (przecier, pasta, sok). Zanim wyląduje w naszym koszyku – warto dokładnie sprawdzić ich skład, by dodatkowo nie dostarczyć do organizmu cukru czy sztucznych substancji.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *