Anatomia smaku, czyli co tak naprawdę wpływa na nasze odczucia względem jedzenia.

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego właściwie chętniej sięgamy po jedne potrawy czy produkty, a innych nawet nie chcemy spróbować? Okazuje się, że ogromny wpływ na to, czy nam coś zasmakuje ma wpływ nie tylko cena czy skład. Zobacz, co jeszcze o tym decyduje.

Rozmiar talerza

Jeśli dostaniemy posiłek na małym talerzu szybciej się nasycimy, a jedzenie będzie dla nas prawdziwą gratką. Odbierzemy je nie tylko jako smaczne, ale przede wszystkim bardzo sycące.

Kolor talerzy

Im bardziej kontrastuje z jedzeniem, tym większa gwarancja, że będzie nam się przyjemniej jadło.

Barwa jedzenia

Im bardziej żywe kolory mają nasze potrawy, tym bardziej nam smakują. Identyfikujemy je bowiem ze świeżością i wysoką jakością.

Dźwięki

To jakie tony nam towarzyszą w trakcie posiłku również wpływa na sposób, w jakim odbieramy smak niektórych potraw. Dla przykładu muzyka klasyczna powoduje, że jemy dużo wolniej, a przez to mamy szansę bardziej wczuć się w smak potraw. Z kolei, gdy słyszymy odgłos blendera lub innych mechanicznych urządzeń przechodzi nam ochota na … słodkie.

Nazwa potrawy

Im bardziej wyszukana lub długa, tym bardziej będzie nam smakowała i kojarzyła się z czymś wytwornym, eleganckim i z pewnością bardzo apetycznym.

Cena dania

Im coś jest droższe – tym z natury bardziej nam smakuje. Mózg odbiera bowiem taki produkt, jako ten z wyższej półki i z marszu przypisuje mu wykwintność.

Jak zatem widzicie smak jedzenia to nie tylko sprawa gustu czy naszych osobistych preferencji. To często kwestia naszych zmysłów i tego, którymi z nich częściej kierujemy się w życiu.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *